fbpx

Apa yang saya ingin berkongsi kali ini ialah bagaimana kenal pasti tabiat buruk dan sikap bertangguh? Ada orang yang tidak sedar tabiat buruk tersebut, ada orang stess dengan kehidupan seharian, ada yang jenis bosan dan ada yang tidak sedar ada pilihan lebih baik dalam hidup dia.

Apa punca pula bertangguh? Sikap yang tunggu sempurna baru nak mula. Mahukan semua cukup baru nak gerak. Oleh itu, kita jangan buat ini semua kerana “Done is better than perfect”. Orang jenis bertangguh ni dia merasakan tak cukup atau tak sempat buat. Lalu, dia terus tidak buat.

Ada juga yang bertangguh ini juga tidak tahu apa yang dia mahukan dan apa yang patut dibuat seolah-olah dia tiada matlamat hidup yang jelas.

Sekarang ini bagaimana nak buang sikap bertangguh? Kita kena hapuskan sebab-sebab punca bertangguh dan “hack” diri sendiri.

Caranya ialah :

Pertama, pecahkan kerja kepada unit-unit kecil. Kenali matlamat, pecahkan kerja.

High level goal, low level task.

Kita kena bezakan matlamat dengan kerja. Matlamat boleh dicapai tetapi tidak boleh dibuat dalam tempoh terdekat. Kita kena pecahkan kepada unit-unit kecil supaya kita mencapai matlamat. Apabila kita cuba kerjakan matlamat, kita akan gagal. Sebagai contoh matlamat kita RM1,000,000 jualan setahun, kita tidak akan berjaya kecuali kita pecahkan target kecil-kecil sehingga berjaya.

Kedua, pilih kerja yang patut dibuat. Prinsip 80/20. Pilih 20% kerja yang mendatangkan 80% hasil. Buat yang asas dulu baru buat yang lain. Sebagai contoh, kalau rumah bersepah, kemas rumah dahulu, barulah susun cantik-cantik frame gambar di atas meja dan bukan sebaliknya.

Jom kita lihat apa beza efektif vs efisien. Ramai orang obses untuk dapatkan cara terbaik.

Efektif : Kerja yang memberi kesan yang kita boleh buat secara konsisten.

Efisien : Kerja yang terbaik.

Maka, pilihlah efektif.

Biarlah lembat tapi buat daripada cepat tapi ada risiko untuk kita tinggalkan. Kerja biasa yang boleh kita kosisten lebih baik daripada kerja power tetapi tinggal langsung selepas itu.

Ketiga, buat jadual. Jadualkan apa yang mahi dibuat, buat apa dalam jadual. Jika tiada dalam jadual, anggaplah ia tidak wujud.

Run your life with calendar.

Oleh itu, buatlah “timeblocking”, block masa untuk kerja yang mahu dibuat. Kalau dah block, jangan kacau dengan benda lain. Tiada isitlah “aku buat ni nanti masa lapang”. Bimbang nanti kerja pun tak siap, masa lapang pun tiada! Andai kata tiada masa untuk famili? Block siap-siap dalam kalendar.

Kita masukkan semua kerja dalam kalendar dan cipta trigger dan reward. Apapun kita wajib ada “boot up” dan “shut down” untuk kita rancang dan review apa planning yang hendak dibuat.

Merancang 1 jam dan kerja 5 jam lebih baik daripada kerja 10 jam tanpa perancangan dan hala tuju yang jelas.

Keempat, jadi bos untuk diri sendiri. Guna konsep “hyperbolic discounting” : susun kerja sebagai bos dan buat kerja macam pekerja.

Kelima, commitment device. Jangan bergantung kepada motivasi dan semangat semata-mata. Commit kepada kerja sehingga tidak boleh undur. Sebagai contoh, teknik “angkat tangan dulu, fikir kemudian”.

Haaa, dah dapat sesuatu tak? Cuba amalkan tabiat baru ni sekurang-kurang 30 hari. Buat je, jangan banyak tanya dan alasan.

Abu Nuha Nuwairah.

Need help?